Totes i tots som vianants. Anar a peu és una activitat saludable, i és el mode de desplaçament més eficient, juntament amb la bicicleta. Caminar permet fer exercici i alhora gaudir del patrimoni arquitectònic i artístic de la ciutat i de la trama urbana, així com de la diversitat biològica dels parcs i jardins.

Sant Just és una ciutat amb un clima i una geografia privilegiada. Les distàncies són relativament curtes, per la qual cosa moltes de les gestions i activitats quotidianes es poden fer caminant.

Quan es parla de vianants, però, cal tenir en compte que aquest concepte inclou diferents grups d’edat i tipologies de ciutadans amb característiques, habilitats i capacitats físiques diferents a l’hora de desplaçar-se o de travessar un carrer, com els nens, la gent gran o les persones amb mobilitat reduïda.

Ja avui en dia més de la meitat de la ciutadania va a peu per als desplaçaments interns dins del municipi i per tant, hem d’adaptar els espais per fer-los el més segur i accessibles possibles. En aquesta línia hem realitzat un estudi pioner, el Pla de Passos de vianants, que ens audita totes les cruïlles no només en temes d’accessibilitat, sinó de visibilitat i seguretat. També s’ha començat a actuar amb mesures d’urbanisme tàctic, per tal de millorar els itinerarirs dels vianants i la pacificació de difernents punts del municipi.

Finalment, també hem dissenyat un plànol que proposa una Xarxa de Mobilitat Activa, que ens permet calcular els temps de viatge a peu i en bicicleta des dels diferents puns del municipi i ens proposa uns itineraris recomanats.

Un dels exemples de la prioirtzació dels vianants és l’actuació que s’ha realitzat en la zona centre, tractant-lo com una Zona de Baixes Emissions (ZBE) i reubicant l’aparcament de motos per tal de donar seguretat i crear un espai amable on les protegonistes siguin les persones.

Vianants:

  • A Sant Just, més del 50% de desplaçaments es fan a peu.
  • Els vianants tenen prioritat a l’hora de dissenyar els nous carrers i millorar els actuals.
  • La majoria de carrers de Sant Just estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.
  • A Sant Just, s’ha elaborat un pla de passos de vianants (premiat per la Diputació d Barcelona) que audita les actuacions dutes a terme i apunta punts de millora.

Destaquem:

Pla de millora de pasos

D’aquest estudi s’extreuen diferents conclusions, algunes de bones, com que el 89% dels passos de Sant Just existents són accessibles –només cal millorar-ne l’11%-, i d’altres més negatives, com que el 26% dels passos tenen mala visibilitat.

+ INFO

Línies de treball

Urbanisme tàctic

Cada vegada són més ciutats que utilitzen pintura, mobiliari urbà i altres elements provisionals per a realitzar canvis immediats als espais. Aquest tipus de mesures és el que s’anomena urbanisme tàctic, i serveixen per diverses opcions: des de millorar la seguretat d’una cruïlla, a canviar la prioritat d’un carrer segons el qual convingui.

+ INFO

Pla de millora de pasos

La major part dels accidents de trànsit a Sant Just es produeixen a les cruïlles i és per això que des de la regidoria s’ha impulsat un Pla de Millora dels passos de vianants (es pot consultar a santjust.cat) on s’han auditat totes les cruïlles del poble per veure si estaven ben resoltes: manca de passos de vianants, poca visibilitat, rampes d’accessibilitat…

+ INFO

Xarxa mobilitat activa

A Sant Just hem fet un plànol el qual anomenem la “Xarxa de Mobilitat Activa”, un plànol esquemàtic, on a través de línies de colors diferents, com si fossin línies de bus, configuren una xarxa per poder moure’s per tot Sant Just, així com per moure’ns als nostres municipis veïns. Aquest plànol surt la distància i el temps en minuts, per a fer els diferents desplaçaments, tant a peu com amb bici, perquè cadascú pugui calcular, de forma aproximada, quant tardarà a moure’s a peu d’un punt a un altre.

+ INFO

Enllaços d'interès

Plànol mobilitat activa (PDF)

AMB

Participa!

Entre totes i tots fem Sant Just. Participeu i si teniu qualsevol suggeriment per la millora de mobilitat en el nostre municipi, feu-nos-el arribar i l’estudiarem!

PARTICIPA