El municipi de Sant Just Desvern és un dels set municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que disposarà properament del servei de motosharing, és a dir, de motos elèctriques compartides, que s’estén més enllà de Barcelona, on ja operava. L’AMB ho va anunciar aquest dimarts, en un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde santjustenc Joan Basagañas, i va afegir que ha donat prop de 10.000 llicències a cinc empreses del sector perquè col·loquin les seves motocicletes als municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.
El servei, que serà regulat per l’AMB i gestionat per cinc empreses, pretén desplegar de manera progressiva un total de 9.950 motos elèctriques pels vuit municipis. Les empreses operadores del servei són Hori Rides, amb 2.050 motos; Yego Urban Mobility, també amb 2.050; Cooltra Motosharing, amb 1.950 vehicles; Go Sharing BV, que hi posa 1.950 motos també, i Acciona Mobility, amb 1.950 motocicletes. De moment, el servei només cobrirà els municipis que hi participen, és a dir, que no està contemplat a la normativa que una persona usuària pugui anar a una localitat diferent i deixar allà la moto aparcada, si bé és cert que la voluntat de l’AMB és que, amb el temps, més municipis s’hi sumin.
L’objectiu de l’ens metropolità és revertir la situació delicada que viu el servei a Barcelona, on ha viscut una experiència fallida. El vicepresident de Mobilitat de l’AMB, Carlos Cordón, va destacar ahir que aquesta serà la xarxa de motosharing “més gran d’Europa”, i que duplica la que funciona a d’altres ciutats com podria ser el cas de París. La voluntat de l’ens és “afavorir la mobilitat sostenible” i fer polítiques “a l’altura de la situació actual”, en paraules de Cordón, referides a l’escalfament global i als reptes de la mobilitat als municipis amb major població. D’aquesta manera, els vuit ajuntaments han delegat les competències a l’AMB, un fet que Cordón considera un “èxit de col·laboració” i la confirmació que cal posar-se d’acord entre els municipis de la metròpoli, més enllà de les fronteres que els separen.
Les noves llicències tindran una vigència de dos anys i cadascuna de les empreses mantindrà la seva pròpia aplicació mòbil i tarifes, de manera que no es produirà en cap cas una homogeneïtzació del servei sota el paraigua de l’AMB. Els contractes també estableixen un sistema de reassignació de llicències en cas que algunes quedin revocades per evitar que es repeteixi la situació viscuda a Barcelona, on amb els anys aquestes han anat a menys. Les llicències, això sí, estaran subjectes a una taxa de l’AMB per a la gestió anual, de 45 euros per vehicle i any, i a les que imposi cada municipi per l’ocupació de la via, d’acord amb les seves ordenances corresponents.
L’entrada Sant Just Desvern comptarà properament amb el servei de motos elèctriques compartides que impulsa l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha aparegut primer a .